Przyznaję się bez bicia, że uwielbiam hummus. Miałam mały dylemat, do jakiego państwa przypisać ten przepis, gdyż jest to raczej regionalny, niż narodowy dip. Choć w Izraelu zjada się ogromne ilości hummusu oraz kraj ten eksportuje mazidło na szeroką skalę, to jednak postawiłam na Liban, który toczy z Izraelem od lat wojnę o tytuł "ojca hummus". Wybór swój argumentuję faktem, że jest to danie kuchni arabskiej, a sama nazwa wywodzi się z języka arabskiego.
Składniki:
- 150 g ciecierzycy
- 3-4 łyżki tahini (pasta sezamowa)
- 2 ząbki czosnku
- sok z cytryny
- oliwa z oliwek
- kmin rzymski (ewentualnie)
Uwagi: oryginalnie ciecierzyca powinna być namoczony przez noc i ugotowana, ale ja z natury jestem bestią leniwą i idę na łatwiznę - używam ciecierzycy z puszki.
Ciecierzycę miksujemy z tahini, sokiem z cytryny i zmiażdżonym czosnkiem na gładką masę. Jeśli jest za gęsta dodajemy wedle uznania oliwę i może trochę więcej soku z cytryny. Dodatkowo można doprawić do smaku solą, mielonym kminem rzymskim, kolendrą. Osobiście lubię w moim hummusie odrobinę kolendry :) Przed podaniem polewamy jeszcze oliwą i nabieramy za pomocą kawałków podgrzanego chlebka pita.
Jak dla mnie to idealny lunch! Pyszny, zdrowy, sycący i przy tym niezwykle szybki i łatwy w przygotowaniu.
Oj pięknie to wyglada...Wyobraź sobie, ze jeszcze nigdy sama nie robiłam Hummusa. Zawasze mi się wydawało to skomplikowane..:) Nie zawsze też mi smakuję, czasami jadłam taki e mdłe że w gardle stawały, ale w twoim przepisie jest kolendra i kmin rzymski - to musi być dobre.
OdpowiedzUsuńPowiem Ci, że też kiedyś myślałam, że to skomplikowane. A tu taka łatwizna i do tego pyyyszna! :)Przy okazji wydaje mi się, że jak jest mdławy, to wystarczy więcej soku z cytryny dodać! (i kolendry/kminu)
UsuńBęde po świętach robiła, bo mi smaka narobiłaś:) Musze tylko pastę tahini zakupić:)
OdpowiedzUsuńnormalnie szybciej zjadłam niz zrobiłam - zrobiłam tak jak w twoim przepisie pół puszki , a drugie zrobiłam na zielono ze świezą kolendrą i zieloną papryczką chili - zżarłąm wszystko z paluszkami..;P
UsuńDzieki ,ze mnie oświeciłaś....niech no mi teraz w knajpie podadzą te mdłe hummusy hehe..;)
Hahaha... teraz niech no się tylko ośmielą, a szturmem ruszysz na kuchnię, żeby nauczyć ich jak robi się hummus porządnie! :D
Usuńa jak!...;)
Usuń