Świat na talerzu: CHORWACJA: Ćevapčić

piątek, 16 sierpnia 2013

CHORWACJA: Ćevapčić

Choć to danie jest rozprzestrzenione po całych Bałkanach, mi zapadło w pamięci jako wspaniałe wspomnienie naszych pierwszych wspólnych wakacji, właśnie w Chorwacji. Przy okazji panujących niedawno upałów postanowiłam owe wspomnienie przywołać. Oto przepyszne grillowane "kiełbaski" ćevapčić!


Składniki:
  • 500 g mielonego mięsa wołowo-wieprzowego
  • jajko
  • łyżka mąki
  • 3 łyżeczki ostrej papryki mielonej
  • 2 ząbki czosnku
  • natka pietruszki
Uwagi: Z tego co pamiętam mięso było przepysznie grillowane, ale z braku grilla posłużyłam się patelnią grillową. Też było pyszne.




Pietruszkę drobno siekamy, czosnek wyciskamy i wszystkie składniki dokładnie mieszamy z mięsem mielonym w dużej misce. Następnie formujemy niewielkie kiełbaski. Według przepisu powinno wyjść 20, mi wyszło 14. Może za duże je robiłam :D Kiełbaski pieczemy na rozgrzanej patelni grillowej (lub jeszcze lepiej na grillu) i delektujemy się przepysznym smakiem. Świetnie sprawdzają się z sosem tzatziki lub ajvarem.


Maurycy i wizytujący nas znajomy byli zachwyceni. Do tego stopnia, że kiełbaski musiałam przygotowywać jeszcze dwa razy tego samego tygodnia ;)

Przepis bierze udział w akcji:


2 komentarze:

  1. Robiłam je wczoraj z grilla, są przepyszne.

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają przepysznie...z tego co piszesz muszą również smakować wybornie. Na pewno wkrótce je zrobię ;-)

    OdpowiedzUsuń