Choć to danie jest rozprzestrzenione po całych Bałkanach, mi zapadło w pamięci jako wspaniałe wspomnienie naszych pierwszych wspólnych wakacji, właśnie w Chorwacji. Przy okazji panujących niedawno upałów postanowiłam owe wspomnienie przywołać. Oto przepyszne grillowane "kiełbaski" ćevapčić!
Składniki:
- 500 g mielonego mięsa wołowo-wieprzowego
- jajko
- łyżka mąki
- 3 łyżeczki ostrej papryki mielonej
- 2 ząbki czosnku
- natka pietruszki
Uwagi: Z tego co pamiętam mięso było przepysznie grillowane, ale z braku grilla posłużyłam się patelnią grillową. Też było pyszne.
Pietruszkę drobno siekamy, czosnek wyciskamy i wszystkie składniki dokładnie mieszamy z mięsem mielonym w dużej misce. Następnie formujemy niewielkie kiełbaski. Według przepisu powinno wyjść 20, mi wyszło 14. Może za duże je robiłam :D Kiełbaski pieczemy na rozgrzanej patelni grillowej (lub jeszcze lepiej na grillu) i delektujemy się przepysznym smakiem. Świetnie sprawdzają się z sosem tzatziki lub ajvarem.
Robiłam je wczoraj z grilla, są przepyszne.
OdpowiedzUsuńWyglądają przepysznie...z tego co piszesz muszą również smakować wybornie. Na pewno wkrótce je zrobię ;-)
OdpowiedzUsuń