Od jakiegoś już czasu przepadam za ciecierzycą. Właściwie od kiedy się z nią należycie zapoznałam. Szukając pomysłu na zdrowy obiad znalazłam przezpis na pakistańskie curry z ciecierzycy. Niesamowicie proste i szybkie do zrobienia. Ponoć w Pakistanie owe curry serwowane z chlebkiem to bardzo popularne świąteczne... śniadanie! Niemniej jednak na obiad czy lunch też się świetnie nadaje.
Składniki:
- 2 puszki ciecierzycy (odsączone)
- 2 małe cebule
- 4 pomidory
- pół łyżeczki chili (ja sięgnęłam po płatki chili)
- pół łyżeczki słodkiej papryki
- łyżeczka garam masala
- łyżeczka kuminu
- pół łyżeczki mielonej kolendry
- łyżeczka soli
- pół łyżeczki utartego imbiru
- ząbek czosnku (przeciśnięty przez praskę)
- świeża kolendra
- 2 łyżki soku z cytryny
- olej lub oliwa
Uwagi: Ciecierzyca z puszki bardzo przyspiesza proces przygotowania potrawy. Tak samo pomidory z puszki... Nie trzeba wtedy długo czekać, aż zmiękną ;)
Cebule siekamy, pomidory kroimy w kostkę. W głębokiej patelni rozgrzewamy olej i rumienimy na nim cebulę, czosnek i imbir. Następnie dodajemy pamidory i gotujemy, że dobrze zmiękną. Dodajemy wszystkie przyprawy i sok z cytryny, dobrze mieszamy. Dodajemy ciecierzycę (przyznam, że nigdy nie rozumiem o co im chodzi z tym odsączaniem... co otwieram puszkę, to nie ma czego odsączać... ani kropelki). Mieszamy i gotujemy przez około 10 minut. Przed podaniem posypujemy posiekaną świeżą kolendrą.
Ten post bierze udział w akcji kulinarnej:
Przepis bardzo fajny.My też przepadamy za ciecierzycą.Popraw proszę odmianę słowa ciecierzyca.Pozdrawiam .Em.
OdpowiedzUsuńDzięki, że zwróciłaś mi uwagę!
UsuńWstyd mi strasznie i nie wiem jak się ten błąd przemknął, bo zawsze mnie samą bardzo razi taka pomyłka w odmianie. Trzeba się pilnowac ;)