Świat na talerzu: PAKISTAN: Curry z ciecierzycy

piątek, 15 listopada 2013

PAKISTAN: Curry z ciecierzycy

Od jakiegoś już czasu przepadam za ciecierzycą. Właściwie od kiedy się z nią należycie zapoznałam. Szukając pomysłu na zdrowy obiad znalazłam przezpis na pakistańskie curry z ciecierzycy. Niesamowicie proste i szybkie do zrobienia. Ponoć w Pakistanie owe curry serwowane z chlebkiem to bardzo popularne świąteczne... śniadanie! Niemniej jednak na obiad czy lunch też się świetnie nadaje.

chickpeas curry

Składniki:
  • 2 puszki ciecierzycy (odsączone)
  • 2 małe cebule
  • 4 pomidory 
  • pół łyżeczki chili (ja sięgnęłam po płatki chili)
  • pół łyżeczki słodkiej papryki
  • łyżeczka garam masala
  • łyżeczka kuminu
  • pół łyżeczki mielonej kolendry
  • łyżeczka soli
  • pół łyżeczki utartego imbiru
  • ząbek czosnku (przeciśnięty przez praskę)
  • świeża kolendra
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • olej lub oliwa
Uwagi: Ciecierzyca z puszki bardzo przyspiesza proces przygotowania potrawy. Tak samo pomidory z puszki... Nie trzeba wtedy długo czekać, aż zmiękną ;)



Cebule siekamy, pomidory kroimy w kostkę. W głębokiej patelni rozgrzewamy olej i rumienimy na nim cebulę, czosnek i imbir. Następnie dodajemy pamidory i gotujemy, że dobrze zmiękną. Dodajemy wszystkie przyprawy i sok z cytryny, dobrze mieszamy. Dodajemy ciecierzycę (przyznam, że nigdy nie rozumiem o co im chodzi z tym odsączaniem... co otwieram puszkę, to nie ma czego odsączać... ani kropelki). Mieszamy i gotujemy przez około 10 minut. Przed podaniem posypujemy posiekaną świeżą kolendrą. 






Ten post bierze udział w akcji kulinarnej: 


2 komentarze:

  1. Przepis bardzo fajny.My też przepadamy za ciecierzycą.Popraw proszę odmianę słowa ciecierzyca.Pozdrawiam .Em.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki, że zwróciłaś mi uwagę!
      Wstyd mi strasznie i nie wiem jak się ten błąd przemknął, bo zawsze mnie samą bardzo razi taka pomyłka w odmianie. Trzeba się pilnowac ;)

      Usuń