Świat na talerzu: FRANCJA: Quiche lorraine

wtorek, 27 maja 2014

FRANCJA: Quiche lorraine

Długo się do tego dania przymierzałam. Wszelkie jego wariacje są w Holandii niezwykle popularne, szczególnie na rodzinnych imprezach. Najczęściej jadałam jednak wersje warzywne lub serowe. W końcu postanowiłam spróbować własnych sił. Na pierwszy ogień poszedł najbardziej podstawowy, a zarazem klasyczny przepis. Quiche lorraine. W wersji mini ;)


Składniki:
  • ciasto (może być francuskie, ale ja wolę półkruche)
  • 100 g boczku
  • mała cebula
  • jajko
  • 100 ml śmietanki
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa
Uwagi: Moja wersja jest chyba najbardziej uproszczoną. Ciasto można oczywiście samemu zrobić, ale ja jak wiecie jestem leniwa. Według przepisu, którym się kierowałam powinno się zastosować płynną śmietankę. Inne źródła podają np. crème fraîche. 






Smarujemy masłem i opruszamy mąką formę. Ciasto rozwałkowujemy na odpowiedniej wielkości placek i wykładamy nim ową formę. Podpiekamy 10 minut w nagrzanym do 175 stopni piekarniku.
W międzyczasie podsmażamy na patelni pokrojony w wąskie paski boczek i cebulę. Lubię kiedy jest dobrze wysmażony, więc czekałam aż ładnie zbrązowieje. Wykładamy przesmażony boczek z cebulą na podpieczone ciasto. W miseczce rozbijamy jajko ze śmietaną i doprawiamy pieprzem oraz gałką muszkatołową. Z soli już zrezygnowałam, po tym jak zdałam sobie sprawę ile boczku mi wyszło. Boczek sam w sobie jest wystarczająco słony. Zalewamy mięso mieszanką jajeczno-śmietanową, tak, żeby nie przelało się przez brzegi ciasta. Pieczemy w piekarniku przez 25-30 minut. 



O rany Julek, jakie to pyszne wyszło! Kolejny dowód na to, że proste przepisy są najlepsze. Albo, że z boczkiem wszystko lepiej smakuje ;) Piekłam w małej foremce na 1-2 osoby zatem quiche wyszedł mocno nafaszerowany boczkiem. I przez to jaki pyszny! Teraz żałuję, że nie upiekłam większego, bo miałabym na jutro na lunch do pracy jak znalazł. 

1 komentarz:

  1. no super Ci to wyszło..:) a z tym boczkiem to jest coś na rzeczy...;) boczek smakuje ze wszystkim..;)

    OdpowiedzUsuń