Świat na talerzu: ARGENTYNA: Steki z grilla z chimichurri

wtorek, 9 września 2014

ARGENTYNA: Steki z grilla z chimichurri

Sezon grillowy mamy już właściwie za sobą. Na wspomnienie tegorocznego grillowania podzielę się z Wami moim wspaniałym odkryciem. Przepis czekał dość długo na publikację, a ja jakoś nie mogłam się zebrać z napisaniem. Co się będę tłumaczyć... wakacje, piękna pogoda, praca te sprawy ;)

Kto lubi steki rączka do góry. To jedno z lepszych mięs na grilla, a z tym genialnym sosem nie potrzebna nawet marynata! Chociaż nigdy nie zaszkodzi ;) W końcuk gdzie jak gdzie, ale w Argentynie to się na stekach znają.

chimichurri, steak, grill, kuchnia argentyńska

Składniki:

  • 4 befsztyki lub antrykoty
  • 6 łyżek oliwy z oliwek
  • pęczek pietruszki
  • łyżka suszonego oregano
  • 2 ząbki czosnku
  • czerwona papryczka 
  • 5 łyżek czerwonego octu winnego
  • cebula, drobno posiekana
  • mały pęczek szczypiorku
Uwagi: Steki na grilla najlepiej jeśli są pokrojone w stosunkowo cienkie plastry, chyba że ktoś lubi mocno krwisty ;) Dobrej jakości stek wołowy nie wymaga nawet marynaty, wystarczy oprószyć pieprzem i solą. Tak na dobrą sprawę płat każdego dobrego mięska się nada, choć wieprzowinę wolałabym wcześniej zamarynować. Jak widać na zdjęciu, sięgnęliśmy tym razem po świnkę ;)

kuchnia argentyńska

olive oil and red wine vineger

składniki na chimichurri



Listki pietruszki, czosnek, papryczkę chili kroimy siekamy (albo zwyczajnie kroimy na mniejsze części). Do wysokiego naczynia wlewamy oliwę, ocet winny, dodajemy oregano i wyżej wymienione składniki. Miksujemy wszystko dokładnie blenderem. Jeśli mieszanina zrobi się zbyt gęsto można dodać 1-2 łyżki wody. Cebulkę i szczypiorek siekamy drobniutko i dodajemy do mocno zmiksowanego chimichurri. Doprawiamy ewentualnie solą i pieprzem. 

eating outdoors, goes great with a grilled meat
Chimichurri, salsa pomidorowa i grillowane grzanki
grilled meat with chimichurri
Grillowany steak z chimichurri i ziemniaczki pieczone w folii
Przygotowane mięsko wrzucamy na ruszt (tudzież patelnię) i grillujemy parę minut obracając raz po raz. Jeśli plastry nie są grube około 6-7 minut powinno wystarczyć na dobrze rozgrzanym żarze. Serwujemy z solidną porcją chimichurri. Świetnie pasuje do ziemniaczków zapiekanych w folii z rozmarynem i szalotką. Pyszności i niezapomniana letnia uczta gwarantowana! 




Przepis bierze udział w durszlakowej akcji kulinarnej:

Grillowanie 2014

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz