Składniki:
- 400 g łopatki wołowej
- 4 małe cebulki lub szalotki
- 300 ml ciemnego piwa (np. Trappist)
- 200 ml bulionu wołowego
- parę goździków
- 2 listki laurowe
- duża łyżka ostrej musztardy
- 2 średnie marchewki
Uwagi: Oryginalnie w przepisie marchwi nie było, a mięso zamiast w postaci gulaszu było duszone w postaci cienkich płatów. W wersji delikatniejszej można też zastąpić ciemne piwo sokiem jabłkowym.
Mięso kroimy w paski, kostkę lub szerokie płaty, jak kto woli. Podsmażamy na maśle z pieprzem i solą. Cebulę kroimy w ćwiartki, marchew obieramy i kroimy w talarki. Dodajemy do mięsa i smażymy, aż cebula się zeszkli lekko. Dodajemy piwo oraz bulion i doprowadzamy do wrzenia. Mniejszamy ogień, dodajemy liść laurowy, goździki i muszardę. Całość powinna się dusić na wolnym ogniu. Na koniec, jeśli sos nie jest jeszcze za rzadki, można go zagęścić za pomocą mąki ziemniaczanej.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz