Świat na talerzu: WIETNAM: Summer rolls z kurczakiem i trawą cytrynową

piątek, 30 września 2016

WIETNAM: Summer rolls z kurczakiem i trawą cytrynową

Po przeprowadzce do innego miasta odkrywamy tutejsze knajpki. Jednym z naszych ulubionych miejsc na lunch na miescie jest maleńka wietnamska knajpka z ledwie paroma stolikami, za to zawsze zajętym, bo jedzenie jest przepyszne. Aż sami postanowiliśmy w domu odtworzyć jeden z przepisów.


Składniki:

  • Pierś z kurczaka
  • 2 pałki trawy cytrynowej
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 papryczki chilli (nasionka usunięte)
  • Szalotka
  • 2 łyżki sosu rybnego
  • 2 łyżki cukru trzcinowego (lub palmowego)
  • Pieprz
  • Marchew
  • Ogórek
  • Natka kolendry
  • Makaron ryżowy
  • Papier ryżowy
 

 

Marchew i ogórka obieramy, usuwamy nasiona z ogórka i kroimy w wąskie paseczki (jullien). 






Czosnek, białą części trawy cytrynowej i papryczki chilli siekamy drobniusieńko. Im drobniej tym lepiej. Szalotkę kroimy w piórka. Sos rybny mieszamy w miseczce z cukrem i szczyptą pieprzu. Kurczaka pokrojonego w kostkę, podsmażamy na patelni (np. na oleju kokosowym). Kiedy nie jest już ani odrobinę surowy wrzucamy czosnek, trawę, chilli i szalotkę. Smażymy na dużym ogniu aż zacznie wydobywać się zapach dodanych składników. Dodajemy sos i mieszamy chwilę na ogniu (około 2 min) aż kurczak oblepi się smakami. 




Makaron ryżowy przygotowujemy zgodnie z opakowaniem. Do głębokiego talerza lub miski wlewamy gorąca wodę, gdzie będziemy maczać papier ryżowy. Kiedy zmieknie wyciągamy go szczypcami (lub palcami jeśli woda nie jest już gorąca). Rozciągamy miekki papier na talerzu, układamy warzywa, kurczaka, makaron i świeżą kolendrę. Zawijamy. Wcinamy z wietnamskim sosem do sajgonek. 

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz