Świat na talerzu: GRECJA: Choriatiki salata

środa, 1 maja 2013

GRECJA: Choriatiki salata

Prawdziwa grecka sałatka. Bez sałaty, bez jajka (znam osoby, które gotowane jajko dodają), z oliwą zamiast czosnkowego sosu. Taka jaką jada się w Grecji. Każdy z nas ją zna, jednak w wykonaniu wielu Europejczyków (w tym większości Polaków) odbiega od oryginału. Informacji co i jak zasięgnęłam u źródła, czyli od Doroty, która mieszka w Grecji i prowadzi rewelacyjnego bloga... "Sałatka po grecku" o greckich realiach. Szczerze polecam! 


Składniki:
  • 2 pomidory
  • ogórek
  • czerwona cebula
  • garść oliwek (ja wybrałam czarne)
  • kostka sera feta
  • oregano
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz
Uwagi: można oczywiście dodać jeszcze paprykę, natkę pietruszki, jasny ocet winny. Ja zostałam przy klasycznych składnikach, jedynie dodałam troszeczkę octu balsamicznego (z braku winnego, poza tym Maurycy go uwielbia).




Warzywa kroimy w duże (około centymetrowe) kawałki, cebulę w krążki. Na wierzchu kładziemy spore kawałki fety (można nawet w całości). Nie ma po co jej rozdrabniać, po prostu w trakcie jedzenia będziemy widelcem odkrajać jej kawałki ;) Całość posypujemy oregano i hojnie polewamy oliwą. Oliwy nprawdę nie ma co żałować, to co zostanie na dnie miseczki/ na talerzu zjemy maczając w niej chleb... mmmm. 


Maurycy już od momentu zakupów patrzył na mnie dziwnie... Ale jak to BEZ sałaty? Czemu takie duże kawałki?? A feta gdzie?... jak to na końcu?... jak to w całości? Ile ty tej oliwy lejesz?! 
Ostatecznie zjadł wszystko ze smakiem bez dalszego wybrzydzania. Tylko idei maczania chleba w oliwie nie pojął i dalej twierdzi, że za dużo jej było. Mnie tam bardzo smakowało ;)

5 komentarzy:

  1. Wygląda cudnie i bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ładnie podana i taka jak powinna być, nie rozumiem tego dodawania sałaty w Polsce do tej sałatki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie tylko w Polsce ta sałata pokutuje... Mój Holender też byś święcie przekonany, że sałata MUSI w niej być ;)

      Usuń
  3. Polską wersję z kapustą pekińską i sosem czosnkowym też lubię, no ale to zdecydowanie nie jest sałatka grecka, tylko jakaś dziwna wariacja na jej temat ;) Twoja wygląda znakomicie :)

    OdpowiedzUsuń