Świat na talerzu: HOLANDIA: Białe szparagi

środa, 8 maja 2013

HOLANDIA: Białe szparagi

Wyczekiwaliśmy na ten moment prawie cały rok. Długa zima siała grozę w naszych umysłach i wystawiała naszą cierpliwość na próbę. Jednak w końcu nadszedł sezon na szparagi i ten wspaniały dzień, kiedy przygotowaliśmy sobie pierwsze asperges w tym roku. Białe szparagi, nazywane w Holandii również "białym złotem", są niezwykle popularne. Ich przygotowanie w najpowszechniejszej, klasycznej wersji jest bajecznie proste i pozwala delektować się prawdziwym, niczym nie przyćmionym smakiem warzywa.


Składniki:
  • 500 g białych szparagów, najlepiej podobnej grubości
  • 4 plastry szynki (najlepiej dość chudy baleron)
  • 2 jajka
  • 50 g masła 
  • gałka muszkatołowa
Uwagi: Jest to świetna przystawka, jednak jeśli kupimy więcej szparagów mogą one z powodzeniem stanowić danie główne. Czasem podawane są także z młodymi ziemniaczkami.



Szparagi obieramy nie za grubo, bez główki. Odcinamy lub odrywamy donlą końcówkę, mniej więcej 3 cm. Obierek nie wyrzucamy. Według teścia warzywa mają jeszcze wyraźniejszy smak, jeśli ugotujemy je razem z obierkami. Zatem w osolonej wodzie i obierkach gotujemy nasze szparagi około 15-20 minut, w zależności od ich grubości. Powinny rozpływać się w ustach, ale trzymać kształt ;) W międzyczasie gotujemy jajka na półtwardo i obieramy. Szparagi w towarzystwie jajke układamy na rozłożonych plastrach wędliny, polewamy roztopionym masłem i posypojemy gałką muszkatołową. Pyszności!


Przyznam, że pierwszy raz podeszłam do nich z pewną dozą sceptyzmu i ostrożności, jednak niemal z miejsca zakochałam się w tym smaku! Teraz nie mogę się co roku doczekać końca kwietnia, kiedy to rozpoczyna się asperges seizoen :) Naprawde są warte miana "białego złota".


Przepis bierze udział w akcji:

2 komentarze: